I december 2022 blev MuseScore version 4.0 frigivet. Denne version kom med et nyt (forbedret) design og et helt nyt afspilningssystem med samplede instrumenter og stemmer istedet for MIDI lyd.
Ændringerne fra MuseScore version 3.6 til version 4.0 er omfattende og har desværre ikke uventet en lang række ‘børnesygdomme’ – bl.a. er dynamik, balance mellem instrumenter og ikke mindst synkronisering mellem nodebilledet og den afspillede lyd ikke helt på plads.
Mine MuseScore filer fokuserer på vokalstemmerne. For overskuelighedens skyld gør jeg akkompagnerende stemmer (instrumenter) usynlige. Desværre har man indtil videre valgt at usynlige stemmer ikke afspilles, hvilket gøre øvning hvor MuseScore filen har fuldt orkesterpartitur (f.eks. Weyses Refomationskantate) meget vanskelig.
I skrivende stund er MuseScore version 4.2 seneste version. Jeg vil anbefale, at brugere som primært anvender MuseScore til kor- og stemmeøvelser endnu ikke opdaterer til MuseScore version 4, men bliver på version 3.6.2.
Udviklerne af MuseScore arbejder utrætteligt på at udbedre problemerne, men der går nok et par mindre versioner af programmet før det bliver fuldt tilfredsstillende til øvebrug.
Indtil videre vil jeg stadig udgive nye noder med version 3.6.2
MuseScore er designet til nodeskrivning, men egner sig fortrinligt til at indøve sang.
Programmet findes både til Mac og Windows.
MuseScore version 3.6.2 kan hentes her:
Med MuseScore er det bl.a. muligt at:
• følge tekst og node samtidigt
• ændre tempo
• ændre styrken mellem de forskellige stemmer og akkompagnement
• repetere kortere sekvenser af takter
Jeg har i juli 2016 skrevet en mere udførlig vejledning i MuseScore for korsangere som kan hentes HER. (PDF format)
Har du en Ipad/iPhone eller Android tablet/smartphone skal du bruge MuseScore Songbook.